2022 yılı, Türkiye’nin altın yılı olacak!

Türkiye 2021 yılını 200 milyar doları aşkın ihracatla tamamlayarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kırıyor.
Yayımlanan Orta Vadeli Programa göre , 2022 İçin İhracat Hedefi 240 Milyar Dolar olarak belirlendi.
Programda 2022’de yüzde 12 işsizlik öngörülürken, 2023’de yüzde 11,4, 2024’de ise yüzde 10,9’luk işsizlik hedefi programa girdi.
Enflasyona ilişkin olarak ise 2022 yıl sonu için yüzde 9,8’lik hedef kondu. 2023 için bu hedef yüzde 8, 2024 için ise yüzde 7,6 oldu. 2021 yıl sonu gerçekleşme tahmini ise yüzde 16,2 olarak belirlendi.
Orta Vadeli Program’da cari açığın gayrisafi milli hasılaya oranı 2022 için yüzde 2,2 olarak öngörülürken, bu oran 2023 için yüzde 1,5, 2024 için ise yüzde 1 oldu.
TİM Başkanımız İsmail Gülle’nin belirttiği gibi  ; “Türkiye  pandeminin zorlu şartlarında üretim ve ihracatı aksatmayarak güvenilir üretici olarak öne çıktı”
“İhracatta yeni bir lige çıktığımızı tescilledik”
“Pandemi sürecinde önemli fırsatlar yakaladık ve bunları çok iyi değerlendirdik. Kısıtlamaların uzatıldığı veya artırıldığı aylarda ihracatımızdaki artış, ülkemizin artık tedarikte güvenli bir liman olduğunun göstergesi.”
En önemli etken Hammadde tedarigi ve giderek artan Omicron tehdidi..
Omicron Tehlikesi
Güney Afrika’da ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni Covid-19 varyantı Omicron da küresel ticarette yeni bir durgunluk endişesi yaratmış durumda.
 Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün öncesine yayımlanan metninde, Omicron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu vurguladı.
Powell, virüse yönelik artan endişelerin, insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasasındaki iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını yoğunlaştıracağını sözlerine ekledi.
Ülkemizin bu gelişmeleri yakından takip etmesi ve özellikle kapanmalar konusunda doğru yönetmesi durumunda avantajlı olacağı kanaatindeyim
 Türkiye’nin yüksek katma değer sağlayacak savunma, enerji, tıp, ulaştırma ve altyapı, havacılık ve uzay endüstrisi alanları için, hammadde,  yeni nesil enerji yakıtları ve piller için, kilit konumdaki imalat sanayi alt sektörlerinde kendi kendine yeter hale gelen bir ülke olması en temel hedef olarak öne çıkıyor.  Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa Ülkeleri açısından, ‘reshoring’, tedariki yakın coğrafyalardan temin etmek önümüzdeki en az 5 yılın en kritik stratejisi olacak.
Herkese sağlıklı ve bol ihracat yapıldığı bir yıl dilerim
Mahmut Sami Saka
31.12.2021
No Comments

Post A Comment