Avrupa’nın Yeni Stratejik Partneri ; Türkiye 

Herkese Merhaba ,

Bu haftaki yazımda Avrupa’nın Yeni Stratejik Partneri ; Türkiye  başlıklı konuyu ele alacağım.

Bu sene olması beklenen birçok şey gerçekleşmedi ve bu durum küresel krizin eşiğinden dönülmesine vesile oldu diyebiliriz.

Avrupa, depolama tesislerinde son iki kışa göre yarısı kadar gaz emdi. Ve tahminler yeni sezonun ılımlı bir şekilde sonlanacağını gösteriyor.

Mutluluğun tek nedeni güzel hava değil elbette.

Yeni sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerinin çalışmaya başlamasıyla gaz arzı artıyor.Bu durum hidroelektrik ve rüzgar jeneratörlerinin harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Bakım nedeniyle kapatılan Fransız nükleer santralleri yavaş yavaş şebekeye dönüyor. Berlin’deki Hertie Okulu’ndan Lion Hirth, “2022’deki enerji krizine neden olan stres faktörlerinin hepsi aynı anda rahatlıyor” diye belirtmektedir. Avrupa’da enerji fiyatları yazdan önce görülen seviyelere geriledi.

Genel enerji fiyatları 2021 ortasındaki fiyatların kabaca iki katı. Megavatsaat başına yaklaşık 75 Euro (81 Dolar) olan gaz, bugün Kovid-19’dan önce 10 Euro’ya satılıyordu.  Sanayiden gelen gaz talebi muhtemelen artacak; gazla çalışan elektrik santralleri kömürle çalışan santrallerin yerini almaya başlayabilir.

Ve patlayan depolama tesislerine rağmen Avrupa, resmi bir tahminci olan Uluslararası Enerji Ajansı’nın kıtanın önümüzdeki yıl kötü bir kış için ihtiyaç duyacağını tahmin ettiği miktardan hâlâ yoksun. Asya’nın gaz talebi artıyor ve Çin ekonomisi normale döndükçe daha da artacak. Danışmanlık şirketi Timera Energy’nin belirttiği gibi, gaz piyasası hala arz kapasitesinin sınırında çalışıyor, bu da keskin fiyat hareketlerinin mümkün olduğu anlamına geliyor.

Krizin Türkiye’ye Etkisi 

Bu durum ile Türkiye’nin ihracatının beşte birini oluşturan enerji ürünleri daha fazla artarak enflasyon ve cari dengeye olumlu katkı sunacaktır.

Enerji fiyatlarındaki yükselme, Türkiye’nin enerji üretim maliyetlerinin Avrupa ülkelerine göre daha düşük olmasını sağlamaktadır ve bu durum, Türkiye’nin enerji ürünlerini daha rekabetçi fiyatlarla Avrupa’ya ihraç etmesine olanak sağlamaktadır.

Yüzyılda bir gelen bu fırsatın çok iyi kullanılarak tüm Avrupa’ya türk ürünlerinin ihracatına hizmet sunmaktadır . Konuyu milli bir konu olarak ele almamız elzemdir.

Türkiye’nin Enerji Geopolitiğinin Bölgesel ve Global Önemi

Türkiye’nin enerji geopolitiği, özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki son çatışmaların ardından, yeni bir döneme girmiştir.

TürkAkım ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) gibi projeler, Türkiye’yi enerji taşımacılığında bir kilit nokta haline getirmiştir.

Avrupa’nın Yeni Stratejik Partneri ; Türkiye 

Türkiye’nin enerji taşımacılığı ve depolama kapasitesi sayesinde, Avrupa’nın enerji güvenliği için yeni ve güvenilir bir alternatif olduğunu gözlemlemekteyiz.

Avrupa’nın yeni enerji koridoru olan Türkiye , sadece ürün tedariği ile değil aynı zamanda enerji taşımacılığı ile Avrupa’nın Yeni Stratejik Partneridir.

2035 yılına kadar devam etmesi beklenen Enerji Dönüşümü ülkemiz için milli bir mesele statüsündedir.

Üretici , ihracatçı ve tüm bürokratlarımızla bu süreci ülkemiz adına en güzel şekilde değerlendireceğimizi umut ediyorum ,

Yazılarıma ilginiz için teşekkür ederim,

Mahmut Sami SAKA

05.05.2024

No Comments

Post A Comment