Günümüzün Teknolojisi – Elektrikli Araç Şarj Sistemleri

Herkese İyi Pazarlar,

Bu hafta ki yazımızda , Günümüzün Teknolojisi  , Geleceğin Enerjisi Elektrikli Araç Şarj Sistemlerini inceleyeceğiz.

2035 yılına kadar çoğu hafif hizmet aracı olmak üzere, Dünya’da 228 milyon elektrikli araç bulunacağı öngörülen teknoloji Elektrikli Araç Sistemleri için devreye alınmaya başlanan Şarj İstasyonlarını gelin yakından inceleyelim

 

Elektrikli araç şarj istasyonu (Elektrikli araç şarj noktası veya EVSE) tüm tam elektrikli (BEV) ve plug-in hibrit (PHEV) araçları şarj etmek için elektrik enerjisini kullanan cihazlardır. Bu istasyonlar, araçlar için çeşitli elektrikli şarj konektörü standartlarına uyan özel konektörler sağlar. Günümüzde sürekli gelişen teknolojilerle birlikte alternatif yakıtlar ile enerji ihtiyacını sağlayan elektrikli araçların çeşidi ve üretimi arttı. Yenilenebilir enerjinin önem kazanması, karbon emisyonu düşük sistemlere ilginin artması ve elektrikli araçlardaki batarya teknolojilerinin gelişimi beraberinde elektrikli araca olan güveni ve ilgiyi artırdı. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile elektrikli araç şarj istasyonları da dünya geneline yayılmaya başladı. Şarj istasyonlarına olan talep arttıkça, daha yüksek voltaj ve akımlarda daha hızlı şarjı destekleyen ekipmana daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Küresel olarak, elektrikli araç şarjı için halka açık şarj istasyonları sistemi artmakta ve enerji sektöründe bu altyapıları sağlamak adına çalışmalar geliştirilmektedir.

Günümüzde sürdürülebilirlik kavramının önemi her geçen gün artıyor. Bu nedenle elektrikli araç sektöründe, elektrikli araç ve elektrikli araç şarj istasyonu pazarları büyüyor ve birbirlerinden besleniyor. Bir bölgede, şehirde, ülkede bulunan şarj istasyonu ağı ne kadar araç satışlarını etkiliyorsa bölgenin sayıca fazla araç sahibi olması da istasyon ağlarını o bölgelere yöneltiyor. Dünya çapında şarj istasyonu pazarı The State Grid Corporation of China, ABB, Siemens, Qingdao Tgood Electric Co., Ltd ve Tesla Inc. gibi şirketler tarafından yönetiliyor.

Çin’deki vergi teşviği politikaları elektrikli araç satışlarında %53’lük bir artışa sebep oldu (ABD’deki satışların neredeyse 4 katı) Çin elektrikli araçlar ve istasyonlar için önde gelen pazarlarda yer alıyor, ülkede yaklaşık 210.000 kadar şarj cihazı bulunuyor. Buna karşılık Yeni Zelanda’da ise halka açık yaklaşık 370 elektrikli araç şarj cihazı var. Asya Pasifik’teki pazarın, şarj istasyonları açısından en büyük pazar olacağı tahmin ediliyor.

2020 yılında, Avrupa’da elektrikli araçlar için yaklaşık 285.800 halka açık şarj istasyonu vardı. Avrupa genelinde en yüksek istasyon sayısı Norveç’te bulunuyor. Hollanda’da elektrikli araçlara olan talep, hızlı şarj istasyonlarına olan taleple birlikte artıyor. Şu anda Hollanda yollarında neredeyse yarım milyon plug-in elektrikli araba bulunuyor. Belçika’da ise 400’ü hızlı şarj olmak üzere toplam 7500 istasyon olduğu biliniyor.Avrupa Alternatif Yakıtlar Gözlemevi’nin 2020 verilerine göre en çok halka açık şarj noktasına sahip ilk 5 ülke ise sırasıyla; Hollanda, Fransa, Almanya, İsveç ve İtalya

Mart 2021 verilerine göre Amerika’da 41.400 elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor ve bunların 5 binden azı hızlı şarj sistemine sahip.Ayrıca Eylül 2020 itibarıyla bölgede kayıtlı 243 şarj noktasıyla en fazla elektrikli araç şarj istasyonuna sahip Latin Amerika ülkesi Meksika. Bunu sırasıyla 136 ve 117 istasyonla Kosta Rika ve Brezilya izliyor.

 

Dünya’dan Örnekler ;

 

Sparkcharge

Roadie, dünyanın en esnek şarj istasyonudur. Filonuzu istediğiniz gibi şarj etmenize izin verir. Şarj cihazını araca getirdiğinizde, araçların hareket etme zahmetinden kurtulursunuz ve elektrik donanımına yer kaybetmezsiniz. Ayrıca, güç kesildiğinde hala şarj edebilirsiniz!

 

Supercharger -Tesla

30.000’den fazla Supercharger ile Tesla, dünyanın en büyük küresel, hızlı şarj ağına sahiptir ve işletir. Elverişli olanaklara yakın ana güzergahlarda bulunan Süper Şarj Cihazları, evden uzakta olduğunuzda sizi şarjlı tutar.

Hollanda 90 bin adet şarj istasyonu ile Avrupa’da bu konuda lider konumundayken, onu 60 bin adet ile Almanya takip ediyor.

 

Türkiye’de ki. Yatırımlar ;

Türkiye’de bu alanda birçok yatırım mevcut.

81 ilde yatırımları ile altyapıda hız katetmiş durumdadır.

 

Voltpo Şarj

Adana’da faaliyet gösteren firma , Çözüm ortağı Beta Enerji ile uçtan uca şarj cihazları ve güç üniteleri üretimi ve uygulaması yaparak müşterilere tek bir noktadan çözümler sunmaktadır. Trafo Güç Sistemleri ve Enerji Depolama Sistemleri ile desteklenen farklı güçlerde modüler şarj cihazları ile binek araçlardan ticari araçlara kadar uzanan bir pazarda faaliyet göstermektedir.

Ayrıca ülkemizin ilk yerli otomobili TOGG yeni yatırımı ile bu alanda büyük bir hizmet vermeye hazırlanmaktadır.

TOGG ;  81 ilin tamamında 2023 yılında  3000’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu kurulacak . Mevcut durumda bu rakam 7000 adeti geçmiş durumda , 2030 yılında bu rakamların 100 bin adet şarj istasyonunu geçmesi beklenmektedir.

 

Bu alanda yapılacak çalışmaların hem ülke ekonomisine hemde firmalara büyük getirileri olacağı kanaatindeyim.

 

Makalemi okuduğunuz için teşekkürler,

28.05.2023

Mahmut Sami SAKA

No Comments

Post A Comment