İhracatta Gençlik Enerjisi

İçinden geçmekte olduğumuz zor ve yaralı süreçte birliğe çok daha fazla ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Bu bayramda tüm sevdiklerimize sımsıkı sarılarak , yaralarımızı saracağız . Herkesin bayramını tebrik ederim.

 

Bu yazıyı hazırlarken konumuzun İhracatta Gençlik Enerjisi olması gerektiğine düşündüm, çünkü  İhracatta yeni neslin öneminin altını çizmek ve “Z Kuşağı” ile çalışabilmenin ne kadar değerli olduğunun altını çizmemiz gerekir.

Genel ticaret sistemine göre 2022 yılında 254 milyar 172 milyon dolar ihracat rakamı ile  Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdığımız bir süreç yaşadık .

 

2019 yılında Covid-19 ile süregelen pandemi süreci ve devamında yaşanan Rusya – Ukrayna savaşı ile tedarik zinciri kırıldı ve ülkemizin başta Avrupa olmak üzere birçok bölgeye ihracatları arttı .

 

2023 yılı için 300 milyar dolar ihracat hedefleri hayal değil . Artık hızlı değişen dünya düzenine ayak uydurabilmek için genç nesillere daha çok ihtiyaç var.

Peki soralım ; Gençlerle çalışmanın zorlukları nelerdir?

 

  • En önemli husus gençlerimizin dinamikleri çok hareketli ve gündemleri çok değişken , bunun getireceği istikrarsızlıklar oluşabilmektedir.
  • Hayal dünyaları çok geniş ve bu fikirlerine iş dünyasında yer bulmak istemekteler. Bulamadıklarını düşündüklerinde oyundan çok hızlı düşebilirler.

Bu maddeler elbette artabilir .

Avantajları Neler diye soracak olursak  ;

 

  • Dinamik ve yeni fikirleri ile sizleri hep güncel tutmaktalar
  • Eğer doğru sorumluluk verebilirseniz sizleri en güzel şekilde temsil edebileceklerdir.
  • Yeni gelişmelere açık fikirleri ile firmalarınızın ufkunu genişletebilecek imkanları size sunarlar.

Adana’da birlikte hareket ettiğimiz genç ve vizyoner ekiple biz bu süreci gayet güzel bir şekilde ilerletmekteyiz.

 

Eğer genç ihracatçılara fırsat ve sorumluluk verirseniz tecrübe kazanarak sizleri çok daha ileriye taşıyacak adımlar atarak firmanıza değer katarlar.

 

Unutmamak gerekir ki dünyadaki ünlü girişimcilerin birçoğu genç iş insanlarıdır.

 

Gelin dünyada genç girişimci statüsünde bulunan birkaç kişiyi inceleyelim ;

 

  • Jack Dorsey ; Twitter’ı 2006 yılında kurarak genç milyarder girişimciler arasına katılmıştır
  • Mark Zuckerberg ; Facebook’u 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde kuran en tanınmış sosyal medya girişimcisi
  • Sean Parker ; Dosya paylaşım sitesi Napster’ın kurucularından olan Parker, 34 yaşında ve 2.1 milyar dolarlık bir servete sahiptir.
  • Nicholas Woodman ; 39 yaşındaki genç milyarder, Amerika’nın en iyi bilişim şirketlerinden biri olan GoPro’nun kurucusu
  • Dustin Moskovitz ; 30 yaşında olan Muskovitz, Facebook’un kurucuları arasında bulunuyor. Kendi yazılım şirketi olan Astana’nın da sahibi olan genç milyarder 3.8 milyar dolarlık servetin sahibi.

Türkiye’de genç girişimci statüsündeki bulunan birkaç iş insanını incelersek ;

 

  • Nevzat Aydın ; 34 yaşında 70 bin usd ile kurduğu platformun güncel değeri 600 milyon doların üzerindedir. Markasını yurtdışına taşıyarak ihracata katkıda bulunmaktadır.
  • Cihat Dündar ; 38 yaşında iş hayatını ilerleten Dündar B’iota Laboratuvarları’nın kurucusu Ürünlerini 80’den fazla ülkeye ihraç etmektedir.
  • Kerem Çatay; 32 yaşında kurduğu Ay Yapım şirketi ile Türkiye’nin önde gelen birçok dizini çekerek bunları yurtdışına ihraç etme başarını göstermiştir.

 

Bu örnekleri artırabiliriz , burada önemli olan husus yazımda belirttiğim gibi  gençlerimize sorumluluk ve fırsat verilmesidir.

 

Ülkemiz birbirinden değerli vizyoner genç ,  sizlerin fırsat vereceği alanları beklemektedir.

 

İhracat bazlı ve katma değeri yüksek üretimlerimizi genç enerjilerle birleştirerek ülkemize hizmet etmeye ve yeni pazarlar keşfetmeye devam edeceğiz ,

İlginize teşekkür ederim.

Mahmut Sami SAKA

21/04/2023

 

No Comments

Post A Comment