Konteyner fiyatlarında ki fahiş artışlar ve ekipman tedariğindeki zorluklar.

Konu: Konteyner fiyatlarında ki fahiş artışlar ve ekipman tedariğindeki zorluklar.

Pandemi dönemi ile birlikte Dünya yeni bir düzensiz düzene geçiyor . İhracat ve ithalat alanları da bu düzensiz geçişten etkisini fazlasıyla hissediyor.

Cevabını kimsenin tam olarak veremediği boş konteyner sıkıntısı ile ithalatın yavaşlaması ve ihracat taleplerinin artması ile sorunlar üst düzeye ulaştı , siparişler depolarda kaldı .

Pandemi döneminde odağını tamamen ihracata çeviren firmalar lojistik problemler nedeniyle ürünlerini ihraç edemiyor. Bu süre zarfında ihracatçı firmalar için sorunlar daha da büyüyerek sirkülasyonda problem yaşamaya başladılar.

Bunun yanısıra Nisan ayı itibari ile armatörlerin gerçek planları daha net anlaşılır oldu ve fiyatların astronomik ve anlamsız şekilde artırılması ile Tekel sisteminin ,dayatmanın yeni nesil dönemini yaşıyoruz..

Mesela Nijerya Apapa limanı için 2.500 usd olan bir konteyner navlunu şuan 4.900 usd civarında fiyat buluyor, daha trajik durumu ise boş konteyner bulabilen altın bulmuş gibi seviniyor ( 02 Nisan 2021 tarihli fiyat )

Forwarder firma yetkilileri için durum daha da karmaşık . Müşterilerine bu durumu anlatmak zorlanırken , armatör firmalar peşin satan zihniyeti ile forwarderleri yeterince desteklemiyor ve geri bildirimlerde de sağlıksız bir dönem yaşıyoruz..

Yük bulabilen forwarder firmalarının , kampanya yapar gibi şu limana şu kadar konteyner gemide yer mevcut gibi duyurularını görür olduk ,gerçekten şaka gibi günler yaşıyoruz ..

Bizce Çözümler Neler ?

• TİM Başkanımız İsmail Gülle’nin açıkladığı ve yakında detayları paylaşılacak Türkiye Lojistik Portalı’nı takip etmemizde fayda olduğunu düşünüyoruz..

Konuyla ilgili detaylı yazı alttadır ..

TÜRKİYE LOJİSTİK PORTALI GELİYOR

TİM Başkanı Gülle, TİM İhracat 2021 Raporu tanıtımında müjdesini verdikleri Türkiye Lojistik Portalı’na ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son dönemde, konteyner krizi uluslararası ticarette ana gündem oldu. TİM olarak, Türkiye Lojistik Portalı’nı çok yakında faaliyete geçirerek, lojistikte yaşanan bu küresel soruna, ulusal bir çözüm sunacağız. Portalımız, lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında bir köprü vazifesi görecek. Bu portalı ihracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getirerek, ihracat hacmimizi artırırken, lojistik noktasında önemli avantajlar elde edeceğiz. Ürünlerimiz, dünyanın

dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak.”

Gülle, dünyanın farklı noktalarında kurulacak lojistik merkezlerine değinerek, salgın dönemi öncesinde hazırlıklarına başladıkları bu projenin şimdi önemini daha da artırdığını söyledi.

Dünyanın hızlı bir şekilde dönüştüğünü, yeni normal dönemde artık siparişlerde de sık sık ve daha parçalı bir alım sürecinin tercih edildiğini dile getiren Gülle, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu noktada, ürünü alıcılara ne kadar hızlı ve az maliyetli şekilde teslim edebilirsek, o kadar avantajlı oluyoruz. Lojistik merkezlerine bu anlamda ihtiyaç duyuyoruz, herhangi bir kriz anında dahi, merkezdeki stoktan teslimle alıcılara hızlı bir şekilde erişebileceğiz. Ayrıca, lojistik firmalarından daha kolay bir şekilde teklif alınması ve sektörel kümelenmelerle oluşacak bir ihracat ekosistemi, lojistik merkezlerinin olduğu ülkelerde ihracatımızı artıracak.”

Bunun yanısıra bu sourun açıkça kabullenmemiz gerektiğini ve fiyatların daha fazla artabileceğini müşterilerimizle açıkça paylaşarak ilerlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Geçen her yenigün bu problemi daha da artırabileceği gibi navlun fiyatlarını ve tedarik problemini daha da çözümsüz hale getirebilir , bu sebeple sürecin olabildiğince hızlı birşekilde ilerletilmesi gerektiğini düşünüyoruz ..

Konuyla ilgili yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@seyahatyazari.com mail adresimize paylaşımda bulunaabilirsiniz.

 

Seyahat yazarı platformu olarak bu vb. bilgileri yapmaya devam edeceğiz ,

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

Mahmut Sami SAKA

No Comments

Post A Comment