SEO; Search Engine Optimization Çalışması Nedir, İş Hayatına Etkisi

SEO; Search Engine Optimization çalışması ; Arama motoru optimizasyonu, web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine “taramasına” olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek “web sitesinin optimize edilmesi” hedeflenen anahtar kelimelere ait arama motoru aramalarında yükseltilmesidir.

İnternetin günlük yaşamda ve ekonomik anlamda gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Dijital pazarlamanın bir alt koludur.

SEO Çalışması ile Neler Yapabilirsiniz?

SEO hizmetinin sağladığı faydalardan bazıları şu şekildedir:

  • Düşük maliyetli pazarlama aracıdır
  • Web sitesi trafiğini büyük ölçüde arttırır
  • Görünür olmanızı sağlar
  • Veri toplamaya başlamanın önemli bir yöntemidir
  • Uzun vadeli sonuçlar ortaya çıkarır
  • Daha fazla güvenilirlik ve prestij kazandırır
  • Daha iyi kullanıcı deneyimi etkisi yaratır
  • Daha fazla marka bilinirliği sağlar
  • Inbound pazarlama platformu oluşturur ..

SEO Çalışmasının İş Hayatına Etkisi ;

Pandemi ile birlikte  dijital dünya, yeni bir düzeni iş hayatına sunmaya başladı . Artık dijital kanallarla tüm dünyaya ulaşmak daha kolay hale geldi . Bununla birlikte işletmeler için de dijital alanda yer almak önemli bir hale geldi ve buradaki pazar payı büyüdü.  E-ticaret kapsamında farklı satış kanalları oluştu  .

Büyük işletmeler için de bu kanalda yerini almak ve rakipleri arasından kendini öne çıkarmak elzem bir hal aldı.  Bu noktada işletmeleri bir adım öne çıkaracak en önemli çalışmaların başında  SEO çalışması yer almaya başladı . SEO çalışması işletmelerin varlığını dijital dünyada daha görünür ve daha fark edilebilir hale getirmeye başladı .

SEO Çalışması Neden Önemli ?

Çünkü SEO, dijital pazarlamanın kritik bir parçasıdır. Web sitenizin google ve diğer arama motorlarında üst sırada çıkmasını ve bu sayede dijital dünyada hedef kitlenize ve rakiplerinize kendinizi gösterme imkanı sağlar.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

İnsanlar bir ürüne ya da hizmete ihtiyaç duyduklarında belirli soruları arama motorlarına yöneltirler ve bu soruların cevaplarını da karşılarına gelen sonuçlardan almaya çalışırlar. Şirketinizin site trafiğini ve satışlarını artırmak için tam olarak ne yapılması gerektiğini profesyonel bir destek ile en iyi şekilde saptayabilirsiniz.

Site içi, site dışı SEO çalışması yapılarak çalışmalarınızı artırabilirsiniz.

Google Analytics  ,Google Search Console ,, KwFinderGoogle Anahtar Kelime Planlayıcı ve Keywordtool.io , Google XML Sitemaps Generator  alanlarını araştırarak süreci ayrıca ilerletebilir ,konyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Daha fazla için https://tr.godaddy.com/blog/seo-calismasi-kucuk-isletmeler-icin-ipuclari/ websitesini inceleyebilirsiniz..

İçerik oluşturma

Anahtar kelimelerin tespit edilmesinin ardından Google’da daha iyi bir sırada olunmasını sağlayacak tarzda içerik oluşturmaya başlamalısınız. İşletmelerin en çok yaptığı hatalardan biri içerikleri rakip veya başka sitelerden kopyalamaktır. İçerikleri kopyalamak Google’da üst sıralarda yer almanıza engel olacağı gibi kopya içerik cezası almanıza da neden olabilir.

İçeriklerinizi hazırlarken mutlaka bir önceki aşamada belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanın. Seçtiğiniz anahtar kelimeleri, yazı içerisine dengeli bir şekilde dağıtmaya dikkat edin. Sayfanın URL’si de sade olmalı ve anahtar kelimeyi içermelidir. İçeriklerinizin daha kolay okunmasını sağlamak için yazı içerisinde bir kitabın bölümleri gibi düşünebileceğiniz H1(Kitabın Adı) ve H2 (Bölüm 1) alt başlıkları kullanın. İçeriklere ilgili resim, video ve gif gibi multi medyalar ekleyin. Son olarak içeriklerin uzun ve kaliteli olmasına özen gösterin.

Site otoritesi arttırma

Her ne kadar Google backlink alımı yapan sitelerin cezalandıracağını söylese de backlinkleri düzgün şekilde almanın negatif değil pozitif etkisi olur. Kaliteli backlink oluşturmak için birçok yöntem bulunuyor. Ancak, kaliteli sitelerden backlink elde etmek masraflı olabilir. Bu bağlamda, alternatif yolları deneyebilirsiniz; ancak, backlink oluştururken belirli bir periyoda yaymayı ve doğal bir görünüm yaratmayı hedeflemelisiniz. Buna ek olarak, backlinklerin yalnızca anahtar kelime odaklı olmamasına ve çeşitlilik sağlamaya önem verin. Backlink kazanmanın yolları arasında içerik backlink ve video backlink oluşturmak yer alıyor. SEO çalışması yaparken backlink aşamasında yapılan hatalar sitenin Google’da ceza almasına sebep olabilir. Bu nedenle çalışmaları yaparken aynı anda çok fazla backlink alımı yapmamaya ve mutlaka sektörünüzle ilgili sitelerden alım yapmaya dikkat edin. Ayrıca yerel sitelerden alım yapmak yerel olarak üst sıralarda yer almanıza da yardımcı olur.

Sosyal medya

Sosyal medya hesaplarından gelen sinyallere Google büyük önem veriyor. Bu bağlamda, sosyal medya hesaplarını etkin bir şekilde kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor. Anahtar kelime doğrultusunda oluşturduğunuz içerikleri; Facebook Instagram, Twittter Pinterest, Tumbrl ve Flickr gibi sosyal platformlarda paylaşın. Bu sitelerde kategori oluşturun ve içeriklerinizi oraya yükleyin. Sosyal medyadan gelen trafikle kullanıcılar markanızı tanıyabilir ve daha sonra Google arama motorunu kullanarak sitenize gelebilirler.

Mobil optimizasyonu

SEO çalışması yapmak isteyen siteler için mobil optimizasyonun önemi büyüktür. İnternet sitelerini mobil uyumlu hale getirenler, bu yarışta bir adım öne geçiyorlar. Ayrıca, Google’ın mobil öncelikli indeksinin geliştirilmesi, mobil optimizasyonunun önemini artırıyor. Mobil optimizasyonu, WordPress gibi sitelerde basit bir şekilde yapılabilir. WordPress gibi sitelerde mobil optimizasyonu temaları içeren havuzdan istediğiniz temayı seçerek sitenize uygulayabilirsiniz. Mobil optimizasyonda en önem verilmesi gereken şey ise site hızıdır. Google, yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren mobil sitelerin yüzde 75’inin terk edildiğini söylüyor. Günümüzde mobil kullanım oranları %80 seviyelerinde olduğu için, mobil optimizasyonu da büyük önem kazanıyor.

Google Benim İşletmem

Yerel bir işletmesi olanların yerel bir varlığı da olmalıdır. Lokal SEO; günümüzde gitgide önem kazanıyor. Farklı müşteriler tarafından bulunmak isteyen kişilerin internet ortamındaki varlıklarını bildirmesi ve koruması gerekiyor. Lokal alıntılar; internet, endüstriye özgü platformlar ve lokal işletme veri platformları şeklinde hazırlanabilir. Bunlara ek olarak, bloglar ve benzeri uygulamalar sayesinde işletmeye lokal bir alıntı kurmak da mümkün. Çoğu işletme Google harita kayıtlarını yapar fakat optimizasyon ve gerekli ayarları gerçekleştirmez. İşletmelerin internet üzerindeki görüntüsünün varlığı tek başına yeterli değildir. Oluşturulan görüntü, gerçekçi ve doğru olmalıdır. Özellikle isim, hizmetler, işletme fotoğrafları, video, adres ve diğer iletişim bilgileri muhakkak doğru bir şekilde sunulmalıdır.

Ayrıca işletmeniz hakkında yapılan yorumlara ve sorulara cevap vermeniz etkileşim artırır ve arama sonuçlarında işletmenizin görünmesine yardımcı olur.

Site haritası hazırlamak

İnternet sitelerinin müşteri trafiğini olumsuz etkileyen durumlardan biri de, taranabilirlik sorunudur. Sitelerinin trafik oranını artırmak isteyen küçük işletmelerin SEO çalışması stratejilerine bu noktadan başlaması gerekiyor. Bu durumu çözmek için site haritası hazırlamalısınız. Site haritası sayesinde arama motorları, sitenin sayfalarını rahat bir şekilde tarama fırsatına sahip olur. Site haritası oluşturmak oldukça basittir. WordPress temelli sitelerin site haritası Google XML Sitemaps Generator eklentisi sayesinde kolayca oluşturulabilir.

Meta veri düzenlemesi yapmak

Küçük işletmelere verilebilecek SEO çalışması taktikleri arasında düzenli bir meta veri oluşturmak da yer alıyor. Meta veri kısmı; başlık, meta açıklama ve URL’den meydana gelir. Başlık kısmında mutlaka hedef anahtar kelimeye yer vermeye özen gösterin. Meta açıklama kısmında ise bilgi verilirken okuyucuda merak duygusu uyandırmayı ve okuyucunun linki tıklamasını sağlamayı hedeflemelisiniz. URL’de de mutlaka hedef anahtar kelime yer almalıdır. Buna ek olarak, URL’nin olabildiğince açık ve kısa tutulması hedefleyin. Başlık etiketi, anahtar kelimeyi içermeli ve 65 kelimeden fazla olmamalıdır. Sayfa açıklaması ise 160 kelimeden az olmalıdır. İçeriklerin sonunda okuyucuyu düşünmeye teşvik edecek sorular yer verin. Şunu da aklınızda bulundurun; kaliteli bir içerik hazırlamak, SEO optimizasyonunun çok daha iyi yapılmasını sağlar.

 

Kaynak : tr.godaddy.com 

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim

Mahmut Sami SAKA

05.12.2021

No Comments

Post A Comment