Yeni Küresel Kriz : Enerji Krizi

Dünya genelinde tedarik zincirindeki eleman açığına bağlı olarak gelişen aksama nedeniyle petrol, gaz, gıda ve enerji krizi özellikle gelişmiş ülkelerde çok farklı bir duruma doğru gidiyor.

Endüstride meydana gelen krizlerin henüz çözüme ulaşmamasının ardından bazı endüstrilerin faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceği ve fabrikaların kapanabileceği ön görülmeye başlandı.

İngiltere‘nin en büyük iş sendikası Unite the Union’un Başkanı Sharon Graham, ülkede fabrikaların kapatılmasının düşünüldüğünü ve bu nedenle işçilerin “çok endişeli olduklarını” söyledi. Çin’de bazı bölgelerde fabrikalar yeterli enerjiyi bulamadığı için üretime kısa aralar vermeye başladı.

Ana neden ne ?

Çin’in Avustralya’dan yeterince Kömür alamayıp ABD ve Rusya’ya yönelmesi, Avrupa’nın rüzgar üretimindeki düşüşün etkisiyle yenilenebilir enerjiden istediği verimi alamamaması, kendi Doğalgaz stoklarını yükselen fiyatların da etkisiyle kış öncesi dolduramaması sonucu kömürün fiyatı 3’e katlanırken doğalgaz da rekor fiyatları gördü.

Dünya üzerinde “kusursuz fırtına” olarak adlandırılan bir enerji krizi heryeri sarmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Hollanda’daki doğal gaz ticaret merkezi TFF’de metreküp başına doğal gaz fiyatı 90 euronun üstüne çıktı.

Fransa’da Ekim ayı başında elektrik ve doğal gaz için bir tavan fiyat belirlenirken, İtalya’da gelecek aylarda doğal gaz ve elektriğin yüzde 40 oranında zamlanacağı tahmin ediliyor.

Şekil 1’deki FT tablosuna bakarak önümüzdeki dönemi daha iyi yorumlayabilir ve  öngörüde bulunabiliriz . Bu tablo, OECD’nin tahminini yansıtıyor ve 2021 Nisan ayına girdiğimiz dönemde ülkelerin COVID-19 salgınına karşı almış oldukları mevcut izolasyon önlemlerinin, ilgili ay içinde her bir ülke için GÜNLÜK ne kadar ekonomik kayıp potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor .. Örneğin, Türkiye’de Mart ayı ortasından bu zamana kadar alınan önlemlerin mevcut hasar potansiyeli günlük  %22 üzerinde bir ekonomik daralmaya işaret ediyor. Günlük daralma Japonya, Meksika, Almanya ve İspanya için ise %30 civarında bir kayba erişiyor.

Şekil:1 ; Ülkeler için GÜNLÜK ne kadar ekonomik kayıp potansiyeli olduğunu gösterir

Hindistan’da bazı eyaletlerde elektrik kesintisi yaşanırken bazı eyaletlerde ise önümüzdeki günlerde olması kesinti yaşanması bekleniyor.

Çin’den sonra dünyanın en büyük kömür tüketicisi  olan Hindistan, kömür kıtlığı krizinin yükselmesi ile daha fazla kesintiyle de karşılaşabilir.

10.10.2021 tarihinde Penjab eyaletinde 3-4 saatlik bir kesinti yaşanırken 5 fabrikada üretim durdu.

Ayrıca Yeni Delhi’nin de elektrik kesintileri ile karşılaşması bekleniyor.

Yorum ; Dünya pandemi ile birlikte birçok alanda sorun yaşarken , hayatımızın en önemli ihtiyaçlarından biri olan Enerji ile mücadeleye hazır olan derim.

Dünya’da enerjiye ulaşmak başka bir konfor olacak .

Enerji alanında çalışan tüm türk firmalarına kolaylıklar dilerim.

 

Tavsiye ;

Dünya Sorunları Enerji Krizi Kitabı

Yazar: Ewan Mcleish
Yayınevi: Tübitak Yayınları – Popüler Bilim Kitapları

 

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim.

Mahmut Sami SAKA

12.10.2021

 

No Comments

Post A Comment